prostokat
kasiulla: jeden bok kwadratu wydłużono o 10%, a drugi skrócono o 10% w taki sposób że otrzymano prostokat
. pole tego prostokata jest rowne:
A:równe polu kwadratu
B:wieksze od pola kwadratu o 10%
C:mniejsze od pola kwadratu o 10%
D:mniejsze od pola kwadratu o 1%
2 sty 22:09
Anna: pomogę
2 sty 23:44
Anna:

x = a + 10%a = 1,1a
y = a − 10%a = 0,9a
P
p = x*y = 1,1a * 0,9a = 0,99a
2, P
k = a
2
| | a2 − 0,99a2 | | 0,01a2 | |
|
| * 100% = |
| * 100% = 1% |
| | a2 | | a2 | |
Odp. D
2 sty 23:52
kasiula: dziekuje
3 sty 11:51