przeksztalcenie
mat: czy moglby mi ktos rozpisac to przeksztalcenie
2 cosx=(a
2 − 2)(1−2cosx)
| | a2 − 2 | |
aby otrzymac cosx= |
| |
| | 2a2 − 2 | |
15 kwi 13:46
ICSP: 2cosx + 2(a
2 − 2)cosx = a
2 − 2
2cosx(1 + a
2 − 2) = a
2 − 2
cosx(2a
2 − 2) = a
2 − 2
| | a2 − 2 | |
cosx = |
| gdy tylko a ≠ ± 1 |
| | 2a2 − 2 | |
15 kwi 13:48
kochanus_niepospolitus:
2cosx = −2cosx(a
2−2) +(a
2−2)
2cosx + 2cosx(a
2−2) = a
2−2
2cosx(a
2−2 +1) = a
2−2
15 kwi 13:49
mat: dzieki
15 kwi 13:50
Jerzy:
2t = a
2 − 2a
2t − 2 + 4t ⇔ −2t + 2a
t = a
2 − 2 ⇔ t(2a
2 − 2) = a
2 − 2
15 kwi 13:52
mat: a dlaczego w tym drugim rownaniu jest 2at a nie 2a2 t?
15 kwi 13:56
Jerzy:
pomyłka .... ma być: 2a2t
15 kwi 13:58