Proszę o pomoc..
Cięciwa PQ długości 8√2 podzieliła koło o promieniu 4√3 na dwa odcinki kołowe. W odcinek
kołowy, który nie zawiera środka koła, wpisujemy trójkąty równoramienne ABC tak, że podstawa
AB jest równoległa do cięciwy PQ, a wierzchołek C jest środkiem tej cięciwy. Wyznacz długości
boków tego z trójkątów, który ma największe pole.
Wyznaczyłem :
|SC|=4
x = |SK| = 4+h
y = 1/2|AB|
i teraz nie wiem jak ruszyć dalej.. wyznaczałem |CD|
r2=x2+y2 ⇒ y2=r2−x2
d2=h2+y2
d2=h2+r2−x2
d2=−8h+32
z tego h wyznaczyłem i podstawiając do wzoru na pole nic mi to nie daje..
| 2(h2+6h+8) | ||
P'(h) = | ? | |
| √(h+4)2 |