funkcja
przemek: witam

prosze o pomoc. Funkcja f(x)= −x
2 + bx + c przyjmuje wartości dodatnie tylko dla
argumentow x∊(1;5).
a)wyznacz współczynniki b i c
b)wyznacz współrzędne wierzchołka paraboli będącej wykresem funkcji f
c)podaj przedziały monotoniczności funkcji f
2 sty 22:03
Godzio:
ten przedział −> (1,5) odczytujemy z niego miejsca zerowe i zapisujemy postać iloczynową
a) f(x) = −(x−1)(x−5) wymnóż
| | −b | | −Δ | |
b) jeśli będziesz miał wzór to W(p,q) gdzie p= |
| q= |
|
|
| | 2a | | 4a | |
c) rośnie −> (−∞, p)
maleje −> (p,∞)
2 sty 22:08
zet:
a)
zatem x
1 =1 x
2 =5 −− miejsca zerowe
to: f(x) = −(x −1)(x −5) = −x
2 +6x −5
to b= 6 c= −5
| | x1+x2 | | 1+5 | |
b) xW= |
| = |
| = 3
|
| | 2 | | 2 | |
to y
W= f(x
w)= f(3)= −9 +18 −5= 4
to; W( 3, 4)
c) f(x) rosnie dla: x€( −∞, 3>
f(x) maleje dla; x€<3,∞)
2 sty 22:16