Trygonometria
Karol : Witam serdecznie, mam problem z zadaniem o treści:
sin3x+cos3x=1
15 kwi 12:21
Jerzy:
⇔ sin3x + cos3x = sin2x + cos2x ⇔ sin2x(sinx −1) + cos2x(cosx − 1) = 0,
ostatnie równanie jest spełnione tylko wtedy, gdy:
sin2x(sinx −1) = 0 i cos2x(cosx − 1) = 0
15 kwi 12:35
wredulus_pospolitus:
Tak dla wyjasnienia
sinx−1 ∊<−2;0>
cosx−1 ∊<−2;0>
natomiast sin2x i cos2x ∊<0;1>
a więc sin2x*(sinx−1)≤ 0 ... tak samo cos2x(cosx−1)≤0
a więc, aby suma ta była = 0 jest tylko wtedy gdy ...sin2x(sinx −1) = 0 i cos2x(cosx − 1) = 0
15 kwi 12:45
Jerzy:
... i o to chodzi
15 kwi 12:48
15 kwi 13:19