funkcje trygonometryczne jak zrobic ?
paolkinka: | | 3 | |
W trójkącie ABC=90stopni , AB= 12, cosACB= |
| , wyznacz długości pozostałych boków |
| | 7 | |
trójkąta oraz oblicz tgBAC
15 kwi 10:22
wredulus_pospolitus:

z tw. Pitagorasa:
x
2 + 12
2 = y
2
z funkcji trygonometrycznych:
| x | | 3 | | 7 | |
| = cos α = |
| ⇔ 7x = 3y ⇔ |
| x = y |
| y | | 7 | | 3 | |
wyznaczasz 'x' i 'y'
15 kwi 10:25
paolkinka: na pewno takie mają byc oznaczenia w trójkącie ? to ABC mają być wierzchołki trójkąta a nie
boki? więc na miejscu x powinno być 12?
15 kwi 10:29
wredulus_pospolitus:

przyjęty zapis wierzchołków (zaczyna się od lewego dolnego krańca i idzie przeciwnie do
wskazówek zegara)
15 kwi 10:32
paolkinka: jezus nie rozumiem a czemu alfa jest tam u góry a nie na dole ?
15 kwi 10:39
paolkinka: | | 7 | |
czyli ma być 122 = |
| a2 − a2 i co dalej ? |
| | 3 | |
15 kwi 10:44
wredulus_pospolitus:
opis ∡ACB wskazuje na to, że kąt α jest przy wierzchołku C
15 kwi 11:31
Eta:
| | 3 | | |BC| | | 3k | |
cosα= |
| = |
| = |
| , k>0 |
| | 7 | | |AC| | | 7k | |
| | 12 | | 3√10 | |
Z tw. Pitagorasa : 49k2=144+9k2⇒ 40k2=144 ⇒ k= |
| = |
| |
| | √40 | | 5 | |
| | 9√10 | | 21√10 | |
to: |BC|=3k= |
| , |AC|= 7k= |
| |
| | 5 | | 5 | |
i to wszystko
15 kwi 15:11