matematykaszkolna.pl
wymierna 5-latek : Zapytam się o taka rzecz
 |x−1| 
Kiedys pytałem na forum czy funkcja postaci y=

jest funkcja wymierna
 |x|−1 
WEdlug mnie jest bo tylko dla x=−1 i x=1 mianownik się zeruje a nie dla każdego xsa . jednak dostałem tez odpowiedz ze nie jest , Gdyz modul nie jest funkcja wymierna (aktualnie przerabiam ten dzial ) Nie zdazylem dopytać dlaczego gdyż było już pozno w nocy i mnie rozlozylo emotka Pytam w kontekście tego gdyż mam do zrobieni takie cwiczenie Narysuj wykres funkcji
 1 1 1 
y=−

y=−

i y=

x |x| |x| 
Nie mam problemu z narysowaniem wykresow ale chodzi o to która z tych funkcji jest hiperbola
15 kwi 10:02
Janek191: rysunek
 1 
Wykresem funkcji y = −

jest hiperbola.
 x 
15 kwi 10:11
5-latek : Witajemotka trochę z rozpedu pisałem to ostatnie cwiczenie A jeśli chodzi o to 1 pytanie ?
15 kwi 10:13
Jerzy: Cześć emotka Musisz przeanalizować tą funkcję w czterech przedziałach
15 kwi 10:15
5-latek : Janek 191 emotka Chodzi mi tylko o odpowiedz czy to jest funkcja wymierna Mam napisane tak . Funkcja wymierna jest to iloraz wielominow jednej zmniennej , jejdziedzina jest zbior tych x dla których mianownik jest różny od zera Teraz czy wyrażenie postaci |x|−1 jest wielomianem jednej zmniennej ? Jeśli tak to jest to funkcja wymnierna według tej definicji jeśli nie to nie będzie to funkcja wymierna według tej definicji
15 kwi 10:21
wredulus_pospolitus: g(x) = |x| nie jest funkcją wymierną, ponieważ nie jest postaci ilorazu funkcji wielomianowych innymi słowy −−− aby funkcja f(x) była funkcją wymierną, musimy mieć iloraz dwóch WIELOMIANÓW, a 'moduł x' nie jest wielomianem
15 kwi 10:22
5-latek : dzień dobry emotka czyli jeśli mam np. postac czy w liczniku czy w mianowniku z modulem np. |x|+2 ,czy powiedzmy |x−5| nie będzie to funkcja wymnierna gdyż te postacie nie sa wielomianami ?
15 kwi 10:26
5-latek : Jeśli tak to o to chodzilo i dziekuje emotka
15 kwi 10:27
Jerzy: Przypadek 1) Dla x < −1 masz fragment hiperboli .. itd.
15 kwi 10:30
5-latek : czescemotka To podobnie funkcja w myśl tego ze modul nie ejst wielomianem
 x 
f(x)=

= sgnx tez nie jest funkcja wymierna
 |x| 
15 kwi 10:36
Jerzy: Definicja f. wymiernej ściśle ją określa i każda f. która nie spełnia warunków, nie jest f.wymirną
15 kwi 10:40
5-latek :
 a 
CHe to juz skonczyc zeby przejsc do analizy wyktesow postaci fa(x)=

znanymi z
 x 
podsatwowki i dopytac Funcje postaci y=1 i y={x}{x} dla x≠0 to sa oczywiscie funkcje wymierne
15 kwi 10:47
5-latek :
15 kwi 10:52
5-latek :
15 kwi 20:16
Mila: tak .
15 kwi 20:56
5-latek : dobrze emotka
15 kwi 20:58