wymierna
5-latek : Zapytam się o taka rzecz
| | |x−1| | |
Kiedys pytałem na forum czy funkcja postaci y= |
| jest funkcja wymierna |
| | |x|−1 | |
WEdlug mnie jest bo tylko dla x=−1 i x=1 mianownik się zeruje a nie dla każdego x
sa .
jednak dostałem tez odpowiedz ze nie jest , Gdyz modul nie jest funkcja wymierna (aktualnie
przerabiam ten dzial ) Nie zdazylem dopytać dlaczego gdyż było już pozno w nocy i mnie
rozlozylo

Pytam w kontekście tego gdyż mam do zrobieni takie cwiczenie
Narysuj wykres funkcji
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y=− |
| y=− |
| i y= |
| |
| | x | | |x| | | |x| | |
Nie mam problemu z narysowaniem wykresow ale chodzi o to która z tych funkcji jest hiperbola
15 kwi 10:02
Janek191:
| | 1 | |
Wykresem funkcji y = − |
| jest hiperbola. |
| | x | |
15 kwi 10:11
5-latek : Witaj

trochę z rozpedu pisałem to ostatnie cwiczenie
A jeśli chodzi o to 1 pytanie ?
15 kwi 10:13
Jerzy:
Cześć

Musisz przeanalizować tą funkcję w czterech przedziałach
15 kwi 10:15
5-latek : Janek 191 
Chodzi mi tylko o odpowiedz
czy to jest funkcja wymierna
Mam napisane tak .
Funkcja wymierna jest to iloraz wielominow jednej zmniennej , jejdziedzina jest zbior tych x
dla których mianownik jest różny od zera
Teraz czy wyrażenie postaci |x|−1 jest wielomianem jednej zmniennej ?
Jeśli tak to jest to funkcja wymnierna według tej definicji jeśli nie to nie będzie to funkcja
wymierna według tej definicji
15 kwi 10:21
wredulus_pospolitus:
g(x) = |x| nie jest funkcją wymierną, ponieważ nie jest postaci ilorazu funkcji wielomianowych
innymi słowy −−− aby funkcja f(x) była funkcją wymierną, musimy mieć iloraz dwóch WIELOMIANÓW,
a 'moduł x' nie jest wielomianem
15 kwi 10:22
5-latek : dzień dobry

czyli jeśli mam np. postac czy w liczniku czy w mianowniku z modulem np. |x|+2 ,czy
powiedzmy
|x−5| nie będzie to funkcja wymnierna gdyż te postacie nie sa wielomianami ?
15 kwi 10:26
5-latek : Jeśli tak to o to chodzilo i dziekuje
15 kwi 10:27
Jerzy:
Przypadek 1)
Dla x < −1 masz fragment hiperboli .. itd.
15 kwi 10:30
5-latek : czesc

To podobnie funkcja w myśl tego ze modul nie ejst wielomianem
| | x | |
f(x)= |
| = sgnx tez nie jest funkcja wymierna |
| | |x| | |
15 kwi 10:36
Jerzy:
Definicja f. wymiernej ściśle ją określa i każda f. która nie spełnia warunków,
nie jest f.wymirną
15 kwi 10:40
5-latek : | | a | |
CHe to juz skonczyc zeby przejsc do analizy wyktesow postaci fa(x)= |
| znanymi z |
| | x | |
podsatwowki i dopytac
Funcje postaci y=1 i y={x}{x} dla x≠0 to sa oczywiscie funkcje wymierne
15 kwi 10:47
5-latek :
15 kwi 10:52
5-latek :
15 kwi 20:16
Mila:
tak .
15 kwi 20:56
5-latek : dobrze
15 kwi 20:58