rzut prostej na plaszczyzne
Laura: Rzut prostej na plaszczyzne
Moglby mi ktos jakos to rozpisac bo kompletnie tego nie rozumiem.
mam prosta z rownaniem z parametrem i plan
ich punkt przeciecia i wzor... ale nie wiem jak to policzyc
prosta
l: (x) (0) (1)
(y)= (−3/2)+ t* (1)
(z)= (9/2) (−1) , t∊R
plan γ: −4x−4y+4z=0
ich punkt przeciecia to (2,1/2,5/2)
dla t=2
i wzor tez znam:
| | n*r | |
proj r na n = |
| *a |
| | |a|2 | |
ale nie mam pojecia jak to obliczyc...
15 kwi 09:06
Laura: n to wektor normalny plaszczyzny γ, a r to wektor prostej l.
15 kwi 09:10
Jerzy:
A co jest co w tym wzorze ?
15 kwi 09:10
Jerzy:
No to w czym problem ? podstawiaj do wzoru
15 kwi 09:12
Laura: a to tez n...
15 kwi 09:12
Laura: Nie umiem dzielic wspolrzednych wektora przez liczbe...
15 kwi 09:13
Laura: n to (−4,−4,4), a r to (1,1,−1)
15 kwi 09:21
Jerzy:
| | 1 | |
Np: |
| *[8,12,16] = [2,6,8] |
| | 4 | |
15 kwi 09:24
Jerzy:
[2,3,4] oczywiście
15 kwi 09:25
Laura: Jak tak dziele to wychodzi zly wynik.
15 kwi 09:34
Jerzy:
No to masz złe wektory
15 kwi 09:41
Laura: czy jej wektorem normalnym bedzie (1/3, 1/3, −1/3) ?
15 kwi 10:56
Jerzy:
Co to jest wektor a ?
15 kwi 11:00
15 kwi 11:00
Laura: Nic z tego nie rozumiem
15 kwi 11:11
Jerzy:
| | [1,1,−1] o [2,1/2,5/2] | |
w = |
| x [2,1/2,5/2] |
| | 22 + (1/2)2 +(5/2)2 | |
w − rzut wektora kierunkowego prostej na płaszczyznę y
15 kwi 11:49
Laura: co znaczy te kolko?
17 kwi 12:36
Metis: Iloczyn skalarny.
17 kwi 12:38
Laura: oki, a x wektorowy?
17 kwi 12:38
Metis:
17 kwi 12:39
5-latek : I tak oto przywedrowalismy z Danii do Polski studentko Lauro
17 kwi 12:44
Laura: Czy rownaniem parametrycznym tej prostej bedzie:
l´= ( 2 ) (5/21)
(1/2) + t*(−20/21)
(5/2) ( 0 )
?
17 kwi 12:48
Laura: 5−latek nie jestem studentka. Jeszcze nie. Musze napierw zdac mature w maju
17 kwi 12:49
5-latek : Powiem CI tak
Nie ma powodu CI nie wierzyc ale kiedyś z ciekawości spojrzałem na edukacje w Danii i jest
tak samo jak Polsce 3 letnie liceum .
Nie ma bata żeby to wszystko przerobić.
Ja np. to miałem w 2 i 3 klasie technikum 5 pięcioletniego (lata 70−te
było tez 4 letnie liceum . Tylko ze wtedy chodziliśmy także w soboty do szkoły wiec można
było materialu dużo przerobić .
Pozdrawiam i zycze jak najlepszego zdania matury
17 kwi 12:56
Laura: 5−latek. Chcesz to Ci na skype pokaze

Po co bym miala klamac?
17 kwi 13:02
Laura: http://www.mat1.dk/ tutaj masz. w przegladarkach samo Ci przetlumaczy. Zreszta wiadomo, ze gymnasium,
gymnasiet itp to szkola srednia. i tam program jest

Dziekuje bardzo za zyczenia!
17 kwi 13:04
5-latek : Lauro kochana . Nie zawracaj sobie tym glowy
17 kwi 13:04
5-latek : Jeśli bys miała dostep to książki np. Anusiak klasa 1 już wektory w przestrzeni i klasa 2
(figury geometryczne w przestrzeni i izometrii i podobieństwa w przestrzeni 1991r
Ja natomiast miałem Olga STande i druga Pani nazwisko trudne do wymówienia i na pewno
Stefan Straszewicz (3 klasa
17 kwi 13:10
Laura: Ja juz mniej wiecej ograniam, ale dziekuje za tytuly. Ja zreszta potrzebuje tylko zaliczyc
przedmioty na min 50%, zeby sie dostac na rok
17 kwi 13:11
5-latek : W takim razie jeszcze raz powodzenia
17 kwi 13:13
Jerzy:
Jeśli masz dobry punkt przecięcia, to szukana prosta ma postać:
17 kwi 13:14
Laura: no to co oznacza to kolko? bo jak zrobilam skalarny, a pozniej wektorowy to wyszlo tak jak
napisalam
17 kwi 16:18
Mila:
u o v oznacza iloczyn skalarny
Podaj postać parametryczną prostej l wg zapisu Jerzego
Czy to jest taka postać:
l:
x=t
Masz podaną płaszczyznę γ
γ : −4x−4y+4z=0 wektor normalny [−4,−4,4]
17 kwi 16:45
Laura: Tak mia dokładnie taka
18 kwi 11:48
Laura: Liczyłam wg. wzoru na w podanego przez Jerzego
18 kwi 11:55