| x−4 | ||
f(x)= | ||
| x2+9 |
| (x−4)'*(x2+9)−(x−4)*(x2+9)' | 1*(x2+9)−(x−4)*2x | |||
f'(x)= | = | = | ||
| (x2+9)2 | (x2+9)2 |
| x2+9−2x2+8x | −x2+8x+9 | |||
= | ||||
| (x2+9)2 | (x2+9)2 |
| −x2+8x+9 | ||
f'(x)>0 ⇔ | > 0 |*(x2+9)2 | |
| (x2+9)2 |
| −8−10 | ||
x1= | = 9 | |
| −2 |
| −8+10 | ||
x2= | = −1 | |
| −2 |
| −1−4 | −5 | −5 | 1 | |||||
f(−1) = | = | = | = − | |||||
| (−1)2+9 | 1+9 | 10 | 2 |
| 9−4 | 5 | 5 | 1 | |||||
f(9) = | = | = | = | |||||
| 92+9 | 81+9 | 90 | 18 |
| 1 | 1 | |||
zbiór wartości to <− | , | > | ||
| 2 | 18 |
Brakuje bowiem:
f(x) = 0 ⇔ x = 4 (miejsce zerowe funkcji)
Wtedy wiemy, że:
skoro f↘ w przedziale (−∞, −1), natomiast f(−1) < 0, to f(x) < 0 dla x∊(−∞, −1)
pomimo, że f↘ w przedziale (9, +∞), to i tak f(x) > 0 dla x∊(9, +∞) (patrz f(9) > 0 + x=4 to
JEDYNE miejsce zerowe funkcji + Df = R)
To dopiero 'załatwia' sprawę największej i najmniejszej wartości funkcji
Alternatywą (do wyznaczania miejsca zerowego i pisania tego co pisałem) jest policzenie granic
limx−>−∞ f(x) oraz limx−>∞ f(x)
i wyciągnięcie odpowiednich wniosków patrząc na granice i monotoniczność samej funkcji