trygnometriaa
jimmy: rozwiaz rownanie 2(sinx+cosx)=tgx+1
sprowadzilem to do postaci:
(sinx+cosx)(2cosx−1)=0
i mam prosbe, aby ktos mi pokazał na kilka sposobow jak moge rozwiazac (sinx+cosx), tylko to,
poniewaz miewam problemy wlasnie przy zamianach sinusa na cosinusa itd
rozwiązanie do podanego nawiasu: x=−π/4 + kπ
15 kwi 07:11
Jerzy: sinx + cosx = sinx + sin(90 − x)
15 kwi 08:05
jimmy: więc sinx=−sin(90−x)
x= −(90−x) +2kπ
gdzie popelniam blad?
15 kwi 08:16
piotr1973: | | π | |
cosx=sin(x+ |
| ), a nie sin(90 − x) |
| | 2 | |
15 kwi 08:28
Jerzy:
A to ciekawe,że cosx ≠ sin(90 −x) , to jakaś nowa trygonometria ?
15 kwi 08:39
Jerzy:
sinx + sin(90−x) = 2sin45*cos(45−x) = √2cos(45 −x) = √2sin(45+x)
15 kwi 08:44
Jerzy:
W Twoim sposobie pominąłeś drugą grupę rozwiązań
15 kwi 08:46
Boguś:
Najprościej namalować sobie na jednym rysunku wykresy funkcji sin i cos i zobaczysz
| | 3π | |
wtedy że sinx =−cosx ⇔x= |
| +kπ |
| | 4 | |
Możesz także przekształcić równanie sinx + cosx =0 do równoważnego tgx=−1
W każdym razie musisz na pewno określić dziedzinę x≠0[+kπ]
| | 3π | |
Można także i sinx +cosx =0 ⇔ cosx +cos( |
| +x)=0 ! |
| | 2 | |
Trzy przykłady.Klawo? Wystarczy.Powiedz
15 kwi 08:56
Boguś:
Czyli kawę na ławę!
| | 3π | | 3π | | 3π | | 3π | |
cosx + cos( |
| + x) = 0 ⇔ − cos(x+ |
| ) = 0,ale −cos(x+ |
| ) ≠cos(x+ |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
Natomiast:
| | 3π | | 3π | | 3π | | π | | π | |
−cos(x+ |
| )=sinxsin( |
| ) − cosxcos( |
| )=sinxcos( |
| )+cosxsin( |
| )= |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | 3π | |
x+ |
| =0 ∨ x+ |
| =π,czyli x= |
| +kπ [k należy do całkowitych] |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
15 kwi 12:32
jimmy: Wielkie DZIĘKI!
15 kwi 16:49