Równanie stycznych prostopadłych
Meszka: Napisz równania stycznych do okręgu o równaniu x2−4x+y2−2x+1 prostopadłych do prostej o
równaniu y=−1/2x+5
Proszę o rozwiazanie z wytłumaczeniem
15 kwi 07:08
cre:
na początek napisz bez błędów równanie okręgu
15 kwi 07:35
Meszka: Jak masz z tylu po x 2 to jest do kwadratu.
I po y tez
15 kwi 07:41
Meszka: X2−4x+y2−2x+1
15 kwi 07:42
5-latek :

Czyli jak to mowi moja kolezanka
Można ? można .
A jednak nie można
x
2−4x+y
2−2y+1=0
(x−2)
2+(y−1)
2= 4
Ten rysunek którego nie chialo CI się zrobić powinien nasunąć CI co najmniej dwa rozwiązania
tego zadania .
15 kwi 09:45
Janek191:

x
2 − 4 x + y
2 − 2 y + 1 = 0 ?
( x − 2)
2 − 4 + ( y − 1)
2 − 1 + 1 = 0
( x −2)
2 + ( y − 1)
2 = 2
2
S = ( 2, 1) r = 2
oraz
więc proste prostopadłe będą miały równania
y = 2 x + b lub 2 x − y + b = 0
Odległość tych prostych od środka okręgu S = ( 2, 1) jest równa r = 2, zatem
| I 2*2 −1*1 + b I | |
| = 2 |
| √22 +(−1)2 | |
I 3 + b I = 2
√5
( 3 + b)
2 = 4*5 = 20
9 + 6 b + b
2 − 20 = 0
b
2 + 6 b − 11 = 0
Δ = 36 − 4*1*(−11) = 36 + 44 = 80 = 16*5
√Δ = 4
√5
| | − 6 − 4√5 | |
b = |
| = − 3 − 2√5 lub b = − 3 + 2√5 |
| | 2 | |
Równania prostych stycznych:
y = 2 x − 3 − 2
√5 oraz y = 2 x − 3 + 2
√5
============================================
15 kwi 09:49
Janek191:
Ten Meszka to leń. Nie chce mu się nawet napisać porządnie równania okręgu i trzeba się go
domyślać
15 kwi 09:51
Janek191:
A x + B y + C = 0 − równanie prostej
P = (x
0, y
0)
odległość punktu P od prostej danej wyżej obliczamy ze wzoru
| | I A*x0 + B*y0 + C I | |
d = |
| |
| | √A2 + B2 | |
15 kwi 09:56