Proszę, nauczcie mnie patrzeć.
Nie potrafię układać równań w trójkątach podobnych. Zawsze, gdy nie wiem co robić w stereo, to
wiem, że o nie chodzi i nawet je widzę, ale nie potrafię ułożyć równania.
| a√3 | a√3 | |||
Np. z tego trójkata ułożyłem, że H/( | )= ( | )/D | ||
| 2 | 2 |
Dobrze jest sobie zaznaczyć kąty, wtedy zobaczysz który bok do którego ma być podobny
Masz trójkąty: ABD i BCD
Zauważ, że: przyprostokątna AD leży przy kącie α, szukasz w trójkącie BCD takiej samej
przyprostokątnej i widzisz − jest to BD
To, że przeciwprostokątne porównujesz ze sobą, to chyba pisać nie trzeba.
Masz tutaj także trójkąt ABC, gdzie za wspomnianą wcześniej przyprostokątna przy kącie α
robi bok AB.
Twoja proporcja jest błędna, ponieważ:
| BC | AB | |||
Zapisałeś (notacja z mojego rysunku): | = | |||
| AB | BD |
| przyprost. przy β | PRZECIWPROSTOKĄTNA | ||
= | |||
| przyprost. przy α | przyprost. przy β |