obwód rombu
kasia: Jaki najmniejszy obwód może mieć romb, którego suma przekątnych wynosi 10?
14 kwi 23:56
===:
przekątne to x i 10−x
| | x2 | | (10−x)2 | | 1 | |
a2= |
| + |
| ⇒ a= |
| √2x2−20x+100 |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
Obwód rombu L=2
√2x2−20x+100 i badaj
15 kwi 00:21
kasia: Czyli to co pod pierwiastkiem ma być > 0?
15 kwi 08:15
Jerzy:
Szukasz minimum tej funkcji
15 kwi 08:16
===:
masz do wyboru:
− pochodna ... przyrównanie do 0 ... ekstremum
− ale łatwiej badać wyrażenie pod pierwiastkiem xw i yw
15 kwi 09:00
wredulus_pospolitus:
Albo rozpisać się dlaczego przy stałym polu rombu, romb który jest kwadratem będzie miał
najmniejszy obwód.
15 kwi 09:30