| 2 | ||
f(x)= x− | ||
| x2 |
| 2 | ||
ktora jest prostopadla do prostje y= − | x +1 | |
| 3 |
| 2 | ||
Szukana styczna jest prostopadła do prostej y=− | x+1 , zatem: | |
| 3 |
| 3 | ||
współczynnik kierunkowy stycznej jest równy | . ( warunek prostopadłości prostych) | |
| 2 |
| 3 | 3 | |||
f'(x0)= | ,oraz y= | x+b | ||
| 2 | 2 |
| 3 | ||
Szukamy punktu styczności rozwiązując równanie f'(x0)= | . | |
| 2 |
| 2 | ||
f(x)=x− | , gdzie x≠0 | |
| x2 |
| 4 | ||
f'(x)= | +1 | |
| x3 |
| 4 | ||
f'(x0)= | +1 | |
| x03 |
| 3 | 4 | 3 | ||||
f'(x0)= | ⇔ | +1 = | , stąd | |||
| 2 | x03 | 2 |
| 1 | ||
f(2)=2− | =1,5 | |
| 2 |
| 3 | ||
y= | x+b | |
| 2 |
| 3 | ||
1,5= | *2+b | |
| 2 |
| 3 | ||
y= | x−1,5 | |
| 2 |