Objętość ostrosłupa
Rycerz: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość a. Kąt między krawędzią
boczną i podstawą jest równy kątowi płaskiemu przy wierzchołku ostrosłupa. Oblicz objętość
tego ostrosłupa. Proszę o pomoc

!
14 kwi 22:42
Rycerz: Pomocy błagam :')
14 kwi 22:52
Mila:
W ΔBES:
a
2=k
2+k
2−2*k*k*cosα
a
2=2k
2−2k
2*cosα
| | a2 | |
a2=2k2(1−cosα)⇔1−cosα= |
| ⇔ |
| | 2k2 | |
W ΔSOB:
| | 0.5a√2 | | a√2 | |
cosα= |
| ⇔cosα= |
| ⇔ |
| | k | | k | |
Z (1 i 2)
cos
2α=1−cosα
cos
2α+cosα−1=0 i α − kąt ostry⇔cosα>0
Δ=1+4=5
| | 0.5a√2 | | a√2 | | √5−1 | |
cosα= |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| | k | | 2k | | 2 | |
| | a2*(√10+√2)2 | | a2 | |
H2= |
| − |
| |
| | 16 | | 2 | |
Dokończ rachunki i podstaw do wzoru na V
Jutro spojrzę.
15 kwi 00:29