kombinatoryka
monika1408: Rzucamy dwa razy kostką do gry.
a) Oblicz prawdopodobieństwo, że iloczyn otrzymanych oczek jest podzielny przez 3 lub przez 5.
b) Oblicz prawdopodobieostwo otrzymania przynajmniej jednej czwórki.
14 kwi 22:33
kurisu: 1.a narysuj sobie taką jakby tabelke z wynikami iloczynu rzutu kostką
1 2 3 4 5 6
1 1 2 3 4 5 6
2 2 4 6 8 10 12 itd
3 3 6 9 12 15 18
4
5
6
potem zaznacz które sa podzielne przez 5 lub 3 i wyznacz prawdopodobienstwo
14 kwi 22:38
monika1408: Dziękuję!
14 kwi 22:45
Mila:
|Ω|=36
A−iloczyn otrzymanych oczek jest podzielny przez 3
B−iloczyn otrzymanych oczek jest podzielny przez 5
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
Z tabelki wypiszesz
b)
B−otrzymano przynajmniej jeden raz 4 oczka
B'− Nie otrzymano ani raz 4 oczek
|B'|=5*5 wypadła liczba oczka ze zbioru {1,2,3,5,6}
|B|=36−25=11
14 kwi 23:14