Pomocy! Ciężkie zadanie z równoległobokiem
kurisu: Dany jest równoległobok ABCD, w którym IABI=a, IBCI=b, I∡ABCI=α i α jest kątem rozwartym.
Punkty S1,S2 są środkami okręgów opisanych na trójkątach odpowiednio ABD i BCD. Wyznacz pole
czworokąta BS1DS2.
Bardzo proszę o pomoc

dowiodłam juz ze ten czworokąt jest rombem, ale utknęłam. Napisałam
tez wzór na pole.
14 kwi 22:28
kurisu: up
16 kwi 12:07
Rafal44: Przedstaw pole czworokąta BS1DS2 jako sumę pól trójkątów BS1D i BS2D.
Niech R oznacza długość promieni okręgów opisanych na przystających trójkątach ABD i BCD.
Niech [F] oznacza pole figury F.
Z twierdzenia o kącie środkowym i wpisanym opartym na tym samym łuku
|∡BS1D|=|2∡BAD|=2(180−a)=360−2α oraz |∡BS2D|=|2∡BCD|=2(180−α)=360−2α.
Wobec tego sin(∡BS1D)=sin(360−2α)=sin2α i sin(∡BS2D)=sin(360−2α)=sin2α (wzory redukcyjne, kąt o
mierze (360−2α) leży w pierwszej lub drugiej ćwiartce układu współrzędnych, gdyż α∊(90,180)).
[BS1DS2]=[BS1D]+[BS2D]=R
2sin2α
Niech d oznacza długość przekątnej BD.
Z twierdzenia cosinusów w trójkątach BS1D i BAD
d
2=a
2+b
2−2abcos(180−a)
d
2=R
2+R
2−2R
2cos(360−2α)=R
2(2−2cos(360−2α))
R
2(2−2cos(360−2α))=a
2+b
2−2abcosα
| | a2+b2−2abcos(180−α) | |
R2= |
| |
| | 2−2cos(360−2α) | |
16 kwi 16:04
Rafal44: W przedostatniej linijce pomyliłem cos(180−α) z cosα.
16 kwi 16:11
kurisu: Jesteś wielki

dziękuję
17 kwi 17:26