Funkcje - kilka zadań. Pomocy.
Adrian:
Jeśli jest ktoś w stanie zrobić choć jedno z tych zadań to proszę pisać.
Nie rozumiem w ogóle tych funkcji...

1. Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkt (1, −3) i jest
| | 1 | | 1 | |
prostopadły do prostej o równaniu: |
| x + |
| . |
| | 2 | | 2 | |
2. Wykaż, że funkcja określona wzorem f
(x) = (1 − 3
√2)x + 2
√2x − 1 dla
argumentu 1 +
√2 przyjmuje wartość całkowitą.
3. Wielkości x i y odwrotnie proporcjonalne. Jeśli x =
√3 + 2, to y = 2 −
√3.
Wyznacz y dla x =
√2 − 1
4. Wyznacz współczynniki b i c we wzorze funkcji kwadratowej
f
(x) = −2x
2 + bx + c, jeśli dla argumentu −1 funkcja osiąga wartość
największą równą 4
5. Oblicz a, jeśli do wykresu funkcji f
(x) = a
x należy punkt A = (3,
√128 * sin 135).
Oblicz f(−2)
6. Funkcja f
(x) = ax + 2 przyjmuje wartości ujemne tylko dla argumentów ze
zbioru (4;
∞). Wyznacz wartość parametru a i rozwiąż nierówność f
(x) ≤ g
(x),
gdzie g
(x) = −x
2 + 2x + 1.
7. Osią symetrii wykresu funkcji kwadratowej f
(x) = ax
2 + bx + c jest prosta x = 2,
a jednym z miejsc zerowych tej funkcji jest liczba −1. Do wykresu funkcji f należy
punkt (1, −4). Wyznacz wzór funkcji f i rozwiąż nierówność f
(x) ≥ x + 1.
8. Zbiorem wartości funkcji kwadratowej f
(x) = −x
2 + 2x + b jest przedział (−
∞; 3>.
Wyznacz wartość najmniejszą i największą funkcji f w przedziale <−2; 4>.
14 kwi 22:10
olekturbo: Jestem w stanie
14 kwi 22:10
olekturbo: f(x) = −2x+b
−3 = −2+b
b = −1
y = −2x−1
14 kwi 22:11
Adrian: Które to zadanie?
14 kwi 22:13
Adrian: Mógłby ktoś zrobić chociaż jedno zadanie?
19 kwi 21:11
Mila:

1) Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkt (1, −3) i jest
prostopadły do prostej o równaniu:
Wzór funkcji liniowej:
m: y=ax+b wykresem jest prosta, a − wsp. kierunkowy prostej
m⊥k
Proste są prostopadłe gdy iloczyn wsp. kierunkowych jest równy (−1)
a=−2
m: y=−2x+b i A=(1,−3) ∊m⇔
−3=−2*1+b⇔b=−1
m: y= −2x−1 wzór szukanej prostej
I poczytaj o prostych i funkcji liniowej
http://www.matemaks.pl/funkcja-liniowa.html
19 kwi 21:47
Mila:
2)
f(x)=(1−3√2)*x+2√2*x−1
x=1+√2
f(1+√2)=(1−3√2)*(1+√2)+2√2*(1+√2)−1=
=1+√2−3√2−3√2*√2+2√2+2√2*√2−1=
=√2−3√2−6+2√2+4=−2√2+2√2−2=−2∊C
19 kwi 21:52
Mila:
3)
Wielkości x i y odwrotnie proporcjonalne.
Jeśli x =
√3 + 2, to y = 2 −
√3. Wyznacz y dla x =
√2 − 1
Wielkości x i y są odwrotnie proporcjonalne⇔
iloczyn x*y=a, gdzie a jest stałą różną od zera
(
√3 + 2)*(2−
√3)=a⇔ korzystamy z wzoru (a−b)*(a+b)=a
2−b
2
a=2
2−
√32⇔a=4−3⇔a=1⇔
x*y=1 /:x
| | 1 | |
y= |
| wzór podanej proporcjonalności odwrotnej |
| | x | |
| | 1 | |
y= |
| } usuwamy niewymierność z mianownika |
| | √2−1 | |
| √2+1 | | √2+1 | |
| = |
| =√2+1 |
| √22−12 | | 2−1 | |
Jeśli x=
√2 − 1 to y=
√2+1}
====================
19 kwi 22:00
5-latek : Zadanie nr 5
√128=
√64*
√2= 8
√2
| | √2 | |
sin135*√128= |
| *8√2= 8 |
| | 2 | |
A=(3,8)
f(x)=a
x
y=a
x
8=a
3
to a=2 bo 2
3=8
wiec nasza funkcja ma wzor f(x)=2
x
19 kwi 22:02
Jack: 8. Zbiorem wartości funkcji kwadratowej f(x) = −x
2 + 2x + b jest przedział (−
∞; 3>.
Wyznacz wartość najmniejszą i największą funkcji f w przedziale <−2; 4>.
skoro Zw = (−
∞; 3>
to
y
w (wspolrzedna igrekowa wierzcholka) = 3
| | − Δ | | −(4+4b) | |
yw = |
| = |
| = 1 + b |
| | 4a | | −4 | |
1+b = 3 zatem
b = 3−1=2
twoja funkcja
f(x) = − x
2 + 2x + 2
f(−2) = −(−2)
2 +2*(−2) + 2 = −4 − 4 + 2 = − 6
f(4) = −16 + 8 + 2 = −6
wierzcholek :
| | −b | | −2 | |
xw =(iksowa) p = |
| = |
| = 1 ∊ do przedzialu, zatem |
| | 2a | | −2 | |
y
w = 3
Wartosc najwieksza dla x = 1 wynosi 3
wartosc najmniejsza dla x = −2 oraz x = 4 wynosi −6
19 kwi 22:10
5-latek : Mysle ze starczy tych rozwiązanych zadań gdyż gościu nawet nie raczy się odezwac
19 kwi 22:11
Adrian: Dzięki wam wielkie

W ogóle nie rozumiem tego działu
19 kwi 22:12