matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Patryk:v:
Oblicz wartosci pozostalych funkcji trygonometrycznych wiedzac ze tgα = 2 i α jest katem ostrym
14 kwi 22:06
5-latek :
ctgα=0,5
2
√
5
sinα=
5
√
5
cosα=
5
14 kwi 22:10
Janek191:
I OP I = r
y
tg α = 2 =
= U{2]{1} ⇒ y = 2 i x = 1
x
więc r
2
= x
2
+ y
2
= 1 + 4 = 5 r =
√
5
y
2
2
√
5
sin α =
=
=
r
√
5
5
x
1
√
5
cos α =
=
=
r
√
5
5
1
1
ctg α =
=
tg α
2
14 kwi 22:14
Patryk:v:
dziekuje
15 kwi 00:52