ciąg arytmetyczny
0ona0: Pierwszy wyraz pewnego ciągu arytmetycznego jest równy −7, a różnica wynosi 5. Sumę n
początkowych
wyrazów tego ciągu możemy przedstawić za pomocą wzoru
A. Sn = 5n − 12
B. Sn = 5n2−19n/2
C. Sn = 5n2−12n/2
D. Sn = −7n + 5n2
14 kwi 21:51
PrzyszlyMakler: Policz po prostu Sn. Nie rób jaj, przecież to tylko podstawianie do wzoru.. a1 = −7, r = 5
14 kwi 21:52
juki:
B)
14 kwi 21:53
Janek191:
a
n = a
1 + ( n −1)*r = − 7 +(n −1)*5 = 5 n − 12
S
n = 0,5*( a
1 + a
n)*n = 0,5*( − 7 + 5 n − 12)*n = 0,5*( −19 n + 5n
2)
B.
14 kwi 22:00