Oblicz:
alexaa: Punkt A(6;−9) jest wierzchołkiem kwadratu. Oblicz pole kwadratu, jeśli jeden z jego boków
zawiera się w prostej 4x−3y+9=0
14 kwi 21:28
Janek191:
| | 4 | |
k : 4 x − 3 y + 9 = 0 lub y = |
| x + 3 |
| | 3 | |
A = ( 6, − 9)
Obliczam odległość punktu A od prostej k
| | I 4*6 − 3*(−9) + 9 I | | 60 | |
a = |
| = |
| |
| | √36 + 81 | | √117 | |
więc pole kwadratu
=================
14 kwi 21:35
Janek191:
Pomyłka − zaraz poprawie
14 kwi 21:36
Janek191:
| | I 4*6 − 3*(−9) + 9 I | | 60 | |
a = |
| = |
| = 12 |
| | √42 + (−3)2 | | 5 | |
Pole kwadratu
P = a
2 = 144 [j
2]
=============
14 kwi 21:39
14 kwi 21:39