Proszę policzcie
Uczeń 00: Pomocy ktoś to da rade policzyć i napisać krok po kroku jak to liczyc
Ile wody trzeba dolać do 3 kg solanki dziesięcioprocentowej aby otrzymać solankę
sześcioprocentową
14 kwi 21:23
kochanus_niepospolitus:
3kg solanki 10% ... ile w takim razie jest (wagowo) soli w tym? 10%*3kg = 0.3kg
chcesz dostać 6% roztwór.
| | 0.3kg | | 0.3kg*100 | |
Xkg*6% = 0.3kg ⇔ Xkg = |
| ⇔ Xkg = |
| = 5kg |
| | 6% | | 6 | |
czyli roztwór musi mieć 5kg ... a więc ile wody trzeba dolać
14 kwi 21:26
14 kwi 21:26