matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
anulaa:
Udowodnij że lim
m→
∞
i
(m)
= δ i
{ (m) } to sptopa kapitalizowana m krotnie Wiem że:
i
m
i
(m)
= m [(1+i)
1
m
−1] = m [(1+
) −1]
m
1
(m)
1+i = (1+
)
m
m
1+i = ε
δ
δ=ln(1+i) Próbowałam liczyć granice ale nie potrafię = δ
14 kwi 21:22