matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Stereometria
blake:
Dany jest stożek o wysokości h i promieniu podstawy r, oraz stożek o wysokości 2h i promieniu podstawy 0,5r. Który z nich ma większą objętość i ile razy.
14 kwi 21:15
Janek191:
1
V
1
=
π r
2
*h
3
1
1
V
2
=
π *(0,5 r)
2
*2 h =
V
1
3
2
14 kwi 21:18