oblicz
uczennica: W trójkącie rozwartokątnym ABC dane są długości boków: |AB|=3√2, |BC|=3−√3 i |AC|=2√3.
oblicz:
a) miarę kąta rozwartego kąta
b)długość środkowej BB1
c)promień koła opisanego na trojkącie
14 kwi 19:45
Janek191:

a)
c = 3
√2
a = 3 −
√3
b = 2
√3
c
2 = a
2 + b
2 − 2 a*b*cosγ
18 = 9 − 6
√3 + 3 + 12 − 2*( 3 −
√3)*2
√3*cos γ
18 = 24 − 6
√3 − ( 6 − 2
√3)* 2
√3 cosγ
18 = 24 − 6
√3 − (12
√3 − 12) cosγ
( 12
√3 − 12) cos γ = 6 − 6
√3
| | 6 − 6 √3 | |
cos γ = |
| = −0,5 |
| | −2*( 6 − 6√3) | |
γ = 120
o
14 kwi 20:47
Janek191:
b) I B B1I = d
d2 = a2 + (0,5 b)2 − 2a*0,5 b*cos γ
14 kwi 20:54
Janek191:
c) P
Δ = 0,5 a*b*sin γ = 0,5*( 3 −
√3)*2
√3*0,5
√3 = 4,5 − 1,5
√3
14 kwi 21:03