matematykaszkolna.pl
Symetria i translacja f(x) = -p{-x+2} Anna: Naszkicuj wykres funkcji f(x) = −−x+2 z zastosowaniem przekształceń. Proszę o zrobienie tego dwoma sposobami, mianowicie tak, żeby w jednym z nich wyciągnąc minus pod pierwiastkiem.
14 kwi 19:09
kochanus_niepospolitus: 'wyciągnąć' minus przed pierwiastek keee
14 kwi 19:10
Anna: Napisałam "pod pierwiastkiem" a nie "przed pierwiastkiem". 1. f(x) = −−x+2 2. f(x) = −−(x−2)
14 kwi 19:12
kochanus_niepospolitus: nie ma czegoś takiego jak 'wyciąganie' minusa przed pierwiastek
14 kwi 19:15
Anna: Myślę że w tej chwili nazewnictwo nie jest moim głównym problemem tylko zadanie emotka
14 kwi 19:17
kochanus_niepospolitus: ależ jest ... bo podałaś, że chcesz metodą 'wciągnąć minus z pierwiastka' ... a ja nie mam bladego pojęcie o co Ci właściwie chodzi Oki ... podam Ci 'przepis' 1) rysujesz f(x) = x 2) robisz przekształcenie tworząc g(x) = x−2 (o ile i 'w którą stronę' przesuwasz wykres ?) 3) 'odbijasz' wykres względem osi OY otrzymując h(x) = (x−2) 4) 'odbijasz' wykres względem osi OX otrzymując n(x) = − −(x−2) Koooniec
14 kwi 19:19
Anna: Napisałam że chcę wyłaczyć minus pod pierwiastkiem z wyrażenia, a nie z pierwiastkiem, co drugi raz powtarzam, wystarczy czytać ze zrozumieniem. Wiem jak to się robi, jednak w każdym ze sposoób wychodzi mi inaczej. + Czy jak jest względiem OY to nie powinien być minus tylko do samego x, a nie do całego wyrażenia pod pierwiastkiem? Tzn. h(x) = (−x)−2 ?
14 kwi 19:23