Symetria i translacja f(x) = -p{-x+2}
Anna: Naszkicuj wykres funkcji f(x) = −√−x+2 z zastosowaniem przekształceń.
Proszę o zrobienie tego dwoma sposobami, mianowicie tak, żeby w jednym z nich wyciągnąc minus
pod pierwiastkiem.
14 kwi 19:09
kochanus_niepospolitus:
'wyciągnąć' minus przed pierwiastek

keee
14 kwi 19:10
Anna: Napisałam "pod pierwiastkiem" a nie "przed pierwiastkiem".
1. f(x) = −√−x+2
2. f(x) = −√−(x−2)
14 kwi 19:12
kochanus_niepospolitus:
nie ma czegoś takiego jak 'wyciąganie' minusa przed pierwiastek
14 kwi 19:15
Anna: Myślę że w tej chwili nazewnictwo nie jest moim głównym problemem tylko zadanie
14 kwi 19:17
kochanus_niepospolitus:
ależ jest ... bo podałaś, że chcesz metodą 'wciągnąć minus z pierwiastka' ... a ja nie mam
bladego pojęcie o co Ci właściwie chodzi
Oki ... podam Ci 'przepis'
1) rysujesz f(x) = √x
2) robisz przekształcenie tworząc g(x) = √x−2 (o ile i 'w którą stronę' przesuwasz wykres ?)
3) 'odbijasz' wykres względem osi OY otrzymując h(x) = √−(x−2)
4) 'odbijasz' wykres względem osi OX otrzymując n(x) = − √−(x−2)
Koooniec
14 kwi 19:19
Anna: Napisałam że chcę wyłaczyć minus pod pierwiastkiem z wyrażenia, a nie z pierwiastkiem, co drugi
raz powtarzam, wystarczy czytać ze zrozumieniem.
Wiem jak to się robi, jednak w każdym ze sposoób wychodzi mi inaczej.
+ Czy jak jest względiem OY to nie powinien być minus tylko do samego x, a nie do całego
wyrażenia pod pierwiastkiem? Tzn. h(x) = √(−x)−2 ?
14 kwi 19:23