promien okregu
maturzystka: Dlugosc promienia okregu wpisanego w trojkat prostokatny o przyprostokatnych dlugosci 5 i12
jest rowna?
14 kwi 19:03
Iryt:
| | 5+12+c | |
30= |
| * r, oblicz c ( przeciwprostokątną) i dokończ |
| | 2 | |
14 kwi 19:06
maturzystka: c=122−52
c=144−25
c=119
14 kwi 19:38
maturzystka: 30=5+12+119/2*r
30=68*r
r=68−38
r=30
chyba cos źle
14 kwi 19:41
Less: Proponuję zapoznać się z twierdzeniem Pitagorasa oraz z podstawowymi przekształceniami wzorów
14 kwi 20:22
Iryt:

c
2=5
2+12
2
c
2=25+144
c
2=169
c=13
Teraz licz.
14 kwi 20:29
maturzystka: ok wiec
30=5+12+13/2*r
30=30/2*r
30=15*r
14 kwi 20:39
Mila:
r=2
14 kwi 21:05