#workoutdowod
PrzyszlyMakler: | | 128 | |
Wykaż, że jeśli a≠0 to a4 + |
| ≥ 48 |
| | a2 | |
Przekształcam równanie tożsamościowo. Mnożę przez a
2, przez co nie zmieniam znaku nierówności.
a
8 +128 − 48a
2 ≥0
f'(a) = 8a
7 − 96a = 8a(a
6 − 12)
f'(a) = 0
a = 0 a=
6√12 a= −
6√12
a < −−
6√12 f(a) maleje
dla a = −
6√12 f(a) ma minimum
dla a ∊ (−
6√12 ; 0) f(a) rośnie
dla a = 0 f(a) ma maksimum
dla a ∊( 0 ;
6√12) f(a) maleje
dla a =
6√12 f(a) ma minimum
dla a >
6√12 funkcja rośnie
W krańcowych przedziałach funkcja rośnie, więc wystarczy, że obliczę wartości dla minimów
lokalnych, aby poznać jej zbiór wartości.
f(0) ∉ D z warunków zadania
f(
6√12) = (
6√12)
8 − (48*
6√12)
2 + 128 ≥ 0
Po uproszczeniu:
3√12(1−48) + 128≥0
~~117,5 + 128 ≥0
Co należało udowodnić.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Zależy mi na metodzie− i treści− oznaczeniach itd. Jest się do czego przyczepić? I czy dobrze
wykonałem?
14 kwi 18:54
PrzyszlyMakler: Na kartce miałęm dobrze, ale tam się wkradł błąd nad wersem 'po uproszczeniu'. Powinno być
−48(6√12)2
14 kwi 18:56
ZKS:
Znasz nierówność pomiędzy średnimi?
14 kwi 18:57
ZKS:
Poza tym masz duże problemy z przekształceniami. Ile to jest a4 • a2?
14 kwi 18:58
Metis: Jeden błąd , i wszystko do kosza
14 kwi 19:02
PrzyszlyMakler: 1. Czy zrobiłem jakiś błąd?
2. Znam nierównośc pomiędzy średnimi. Nauczycielka mi powiedziała, że mogłem to zastosować,
lecz ja bym tego nei dostrzegł, więc pytam Was czy mój sposób jest dobry.
3. a4 * a2 = a6
4. Jaki błąd?
14 kwi 19:07
Metis: a8 +128 − 48a2 ≥0
14 kwi 19:09
Metis: a4*a2≠a8
14 kwi 19:09
PrzyszlyMakler: Ok. Widze błąd. <zmęczony>
14 kwi 19:09
PrzyszlyMakler: Ech. XDD
14 kwi 19:09
ZKS:
Jeżeli liczy się dla Ciebie czas na maturze to niestety ten sposób to chyba najgorszy jaki
mogłeś wybrać. Dokładnie a
4 • a
2 = a
6, więc już zapewne widzisz błąd u siebie?
| | 128 | | 64 | | 64 | |
Zauważ, że a4 + |
| = a4 + |
| + |
| . Teraz zastosuj nierówność |
| | a2 | | a2 | | a2 | |
pomiędzy średnimi.
14 kwi 19:10
Metis: −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
14 kwi 19:14
ZKS:
Metis wyjaśnij, dlaczego można tutaj zastosować nierówność pomiędzy średnimi.
14 kwi 19:17
Metis: | | 64 | |
x4, |
| − liczby dodatnie  , x≠0 |
| | x2 | |
O to chodzi?
14 kwi 19:20
ZKS:
Tak, dokładnie o to mi chodziło

.
14 kwi 19:21
PrzyszlyMakler: Jednak nie ogarniam co tam się stało.. Dlaczego Metis podzielił wszystko przez 3, ech..
14 kwi 19:21
Metis:
14 kwi 19:21
ZKS:
Średnia arytmetyczna trzech liczb.
14 kwi 19:21
Metis: Średnia arytmetyczna ≥ Średnia geometryczna
14 kwi 19:22
PrzyszlyMakler: Ok. Lewą stronę już rozumiem, ale prawa to najczystsza magia. Jak robiliście 48x2 na iloczyn
trzech takich liczb?
14 kwi 19:27
Metis: Wyjaśnię
14 kwi 19:28
Metis: Mamy trzy czynniki:
| | 64 | | 64 | |
x4, |
| , |
| , które są dodatnie. |
| | x2 | | x2 | |
Wiemy , że
SA≥SG
Średnią arytmetyczna tych czynników, rozumiesz?
Zapisując teraz średnią geometryczną tych czynników otrzymasz to co wyżej.
(całe wyrażenie jest pod pierwiastkiem )
Upraszczasz liczbę podpierwiastkową i liczysz. Dokończ.
14 kwi 19:31
PrzyszlyMakler: Ale comyśmy zrobili z 48x2.. Po prostu wyrzuciliśmy sobie liczbę?
14 kwi 19:34
Metis: | | 128 | |
Masz udowodnić nierówność x4+ |
| ≥48 . |
| | x2 | |
Nie wiem czego nie rozumiesz.
...
c.n.u
14 kwi 19:37
PrzyszlyMakler: Rozumiem. Dzięki za ładne rozpisanie. Podziwiam za wpadnięcie na to.
14 kwi 19:41