granice ciągów zbieżnych
Piotruś: Hej mam prośbę,pomożecie mi z tym zadaniem ?
14 kwi 18:46
Piotruś: Prooszę
14 kwi 18:55
PrzyszlyMakler: Jeżeli n→
∞ (będe pisał z pominięciem znaku lim)
To będzie wychodzić nieczytelnie, więc zrobię tak:
| | 2 | | 1 | |
LICZNIK 7n(1 − |
| )= 1 − 2*( |
| )n = 1 =(biorę liczbę z mianownika)= 7 |
| | 7n | | 7 | |
| | 2 | | 1 | |
MIANOWNIK 7n(7−1 + |
| ) = 17 + 2*( |
| )n = 17 |
| | 7n | | 7 | |
Odp. 7.
U({1}{7})
n dąży do 0
14 kwi 19:05
PrzyszlyMakler: Na początku sobie zamieniliśmy 7n−1 na 7n * 7−1
14 kwi 19:08
Kazimierz: Rozbij 7n−1 na 7n * 7{−1}, zauważ, że możesz wyciągnąć 7n przed nawias zarówno w
liczniku jak i mianowniku. Zakładam, że lim−>∞. Skracasz 7n i szacujesz co do czego dąży.
Jak wykonasz te czynności i dalej nie będziesz wiedział co zrobić to wtedy napisz.
14 kwi 19:08
Piotruś: Ok dziękuje bardzo

Mam jeszcze taki przypadek
14 kwi 19:26
Jack: | | 22n + 2n+1 +1 | | 4n + 2* 2n + 1 | |
lim |
| = lim |
| = |
| | 4n + 2n | | 4n + 2n | |
14 kwi 19:37
PrzyszlyMakler: @Jack, jak robisz taką ładną dużą kreskę ułamkową?
14 kwi 19:38
Jack: duże U = duża kreska ułamkowa
małe u = mała
14 kwi 19:39
Jack: a jak chcesz robic ulamek i w liczniku ulamek to robisz normalnie
14 kwi 19:40
Piotruś: Mili Panowie zamęczę was dzisiaj

Już wszystko rozumiem ale proszę o jeszcze jedną przysługę

A mianowicie:
| | (√3n2−2n−√3n2−1)(√3n2−2n+√3n2−1) | |
√3n2−2n−√3n2−1= |
| = |
| | √3n2−2n+√3n2−1 | |
| | 1−2n | |
=to pominę  = |
| |
| | √3n2−2n+√3n2−1 | |
I co tutaj wystawić przed nawias bo próbowałem kilku opcji i mi nie wychodziło
14 kwi 19:56
Kazimierz: Z mianownika z każdego pierwiastka wyciągasz n2, a po pierwiastkowaniu zostaje ci samo n.
Potem n wyciągasz przed oba pierwiastki i dalej tak jak w poprzednich zadaniach.
14 kwi 20:08
Piotruś: nadal mi nie wychodzi
14 kwi 20:36