Ciągi
Daria769: 1).O ciągu arytmetycznym an wiadomo że a253=−503 i a121=−239. Wyznacz wyraz a187.
2).Suma wyrazów an−7,an+7 ciągu arytmetycznego an jest równa 4n−2.Wyznacz wzór na n−ty wyraz
tego ciągu.
3).Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego an o którym wiadomo że:
a1+a2+a3=0
a4+a5+a6=18 Jest to równanie !
14 kwi 18:21
100rzek: 1) Jest to ciąg arytmetyczny, więc z twierdzenia o ciągu arytmetycznym wiemy, że
an = (an+1 + an−1)/2 zauważ: 187 = (253 + 121)/2 , więc a187 = (a253+a121)/2
14 kwi 19:54
100rzek: an−7 + an+7 = 4n−2 //dzielę przez 2
(an−7 + an+7)/2 = 2n−1 // lewa strona to tw. o ciągu arytmetycznym, więc:
an = (an−7 + an+7)/2 , więc an = 2n−1 i n∊N
14 kwi 19:57
100rzek: 3) wzór ogólny ciągu arytmetycznego to: an = a1+(n−1)*r gdzie r to różnica w ciągu arytm.
wynika z tego, że: a2 = a1 + r a3=a1+ 2r a4 = a1+3r a5 = a1+4r a6 = a1+5r ,więc:
a1+a2+a3=0 zamieniamy w: 3a1+3r=0
a4+a5+a6=18 zamieniamy w: 3a1 + 12r=18, rozwiązyjemy układ równań.
r=2
a1= −2 ⇒ an= −2+(n−1)*2
14 kwi 20:05