Trapez, pole i wspolrzedne
Meszka: Odcinek o koncach A(−2,6) B (−5,3) jest podstawą trapezu ABCD. Druga podstawa trapezujest
cztery razy dłuzsza i ma srodek w punkcie K(−2,2). Wyznacz wspolrzedne wierzcholkowC i D tego
trapezu i oblicz pole.
14 kwi 18:08
52: Obliczasz długość AB, potem długość DC
a potem to już łatwo
14 kwi 18:10
Meszka: Jest wzor na długosć?
14 kwi 18:12
14 kwi 18:13
Meszka: d= √9+9 = √18 = 3 √2
czyli DC = 12 √2
14 kwi 18:19
52: tak
teraz masz info że K to środek
jak to wykorzystasz ?
14 kwi 18:21
52:

znasz długość CD, znasz też K i wiesz że to środek CD
14 kwi 18:22
Meszka: Nie wiem .. Myslałam zeby ze srodka odcinka podstawic, ale nie wiem jak w sumie
14 kwi 18:25
14 kwi 18:28
Meszka: CK = [−2−x][2−y]= 6 √2
−2−x=6√2
x= −2−6√2
2−y=6 √2
y= 2−6 √2
14 kwi 18:32
Meszka: Co daloej?
14 kwi 18:47