stereometria
xxxy: Przez krawedz podstawy prawidlowego ostroslupa trojkatnego poprowadzono plaszczyzne ktora jest
nachylona do plaszczyzny podstawy pod katel α. Kazda krawedz boczna ostroslupa tworzy z
plaszczyzna podstawy kat β takie ze 4sinβ=3sin(α+β). Oblicz stosnek pola powierzchni przekroju
wyznaczonego przez te plaszczyzne do pola podstawy ostroslupa.
14 kwi 17:58
xxxy: pomoże ktoś z tym zadaniem?
18 kwi 21:50
Iryt:

4sinβ=3sin(α+β).
|DC|=h w ΔABC
W ΔEDC z tw. sinusów:
| DC | | |DE| | |
| = |
| ⇔ |
| sin(180−(α+β)) | | sinβ | |
h*sinβ=|DE|*sin(α+β)⇔
==============================
18 kwi 22:15
xxxy: Dzieki
18 kwi 22:24
Iryt:
18 kwi 22:26