Wspolrzedne rombu
Meszka: W rombie ABCD wierzchołek A(−2,−2) zaś prosta zawierajaca bok AB ma równanie x−2y−2=0. Punkt
S(1,2) jest środkiem rombu. Wyznacz wspólrzedne pozostałych wierzchołków.
Nie rozumie kompletnie geo analitycznej, więc prosiłabym o rozwiązanie z wytłumaczeniem
14 kwi 17:46
52: Najpierw tamto zrób zadanie, potem kolejne
14 kwi 17:47
Meszka: Tamto swoją drogą, to też ważne
14 kwi 18:00
52:

AC=AS+SC
14 kwi 18:09
Meszka: Nie wiem co dalej, serio
14 kwi 18:11
52: no tak jak miałeś z tym D wcześniej pamiętasz to tu musisz wyliczyć C
a potem ci napisze co dalej
14 kwi 18:13
Meszka: Dobra, to mam [x+2][y+2]=[1+2]{2+2]+[x−1][y−2]
14 kwi 18:15
52: no dobrze

teraz tak jak ja zrobiłem przy tamtym
iksy z punktow i rownanie
igreki z punktów i równanie
14 kwi 18:19
Meszka: a te [1+2]{2+2] moge odrazu napisać że to [3,4]
14 kwi 18:20
52: ta
14 kwi 18:22
Meszka: [x+2][y+2]=[3,4]+[x−1][y−2]
x+2=3+x−1
0x=0

?
y+2=4+y−2
0y=0y


?
Coś zle?
14 kwi 18:28
52: hmm no tak musimy to jednak z długości

musisz policzyć długość AS
i wtedy AC=2AS
i stąd obliczysz C
14 kwi 18:29
Meszka: Dora to AS=6
AC=12 Czy te AC ze wspolrzednych?
14 kwi 18:36
Meszka: Co dalej?
14 kwi 18:46
52: No lecisz

wzór na długość podstawiasz i masz
14 kwi 19:32
Meszka: Ale do czego ten wzpor na dlugosc ?
14 kwi 19:38