Czy można tak dobrać wartość parametru a, aby funkcja f była ciągła?
Izydor: Czy można tak dobrać wartość parametru a, aby funkcja f była ciągła?
| | ⎧ | u{√x2+5−1} | |
| a) f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | x−2 | |
| | √x2+5−1 | | x2+4 | |
lim |
| = lim |
| |
| | x−2 | | (x−2)(√x2+5+1 | |
x→2
Zrobiłem gdzieś tutaj błędy? Jak to zrobić dalej?
Odpowiedź do zadania brzmi − nie
14 kwi 17:35
Jerzy:
A skąd taka granica ?
14 kwi 17:44
Jerzy: OK ..widzę..
Jedna jest ∞ , a druga 0
14 kwi 17:46
Jerzy:
A wogóle...gdzie parametr ?
14 kwi 17:47
Izydor: | | √x2+5−1 | |
Musiałem zrobić jakiś błąd w zapisie. Proszę wybraczyć. Górna funkcja |
| dla |
| | x−2 | |
x≠2.
Dolna funkcja a dla x = 2
14 kwi 17:50
sdfsd:
∞≤∊←≤
3 lut 04:37