matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Planimetria
EmiliaZ:
Na okręgu opisano trójkąt o bokach długości: 7,10,13 i polu równym 20
√
3
. Oblicz długośc promienia tego okręgu.
14 kwi 16:39
Iryt:
P
Δ
=20
√
3
a+b+c
P
Δ
=p*r gdzie p=
2
7+10+13
p=
=15
2
20
√
3
=15*r
20
√
3
r=
15
4
√
3
r=
3
14 kwi 16:46
EmiliaZ:
Dzięki tak jest w odpowiedziach
14 kwi 16:50
Iryt:
14 kwi 17:00