Parametr m
Domcia: Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równianie x3 − mx + 2 = 0 ma trzy
rozwiązania.
Pomoże ktoś?
14 kwi 16:14
ICSP: m ≥ 3
Z tym, ze dla m = 3 dostajemy trzy rozwiazania z czego jedno jest podwójne.
14 kwi 16:16
jc:
Suma pierwiastków = 0, iloczyn pierwiastków = −2.
Niech więc pierwiastkami będą liczby: a, b, −a−b (a >0, b>0, a≠b)
Wtedy
f(x)=x3 − mx + 2 = (x−a)(x−b)(x+a+b) = x3 − (a2 + b2 + ab) x + ab(a + b)
Stąd a2+b2+ab = m, ab(a+b)=2.
Ale (a+b)/2 > (ab)1/2 i dlatego 2 = ab(a+b) > 2 (ab)3/2.
Dlatego ab < 1 i a+b > 2.
Teraz m = (a+b)2 − ab > 4 − 1 = 3.
Wynika stąd, że warunkiem koniecznym jest nierówność m > 3.
Jest to również warunek wystarczjący: f(0) = 2 > 0, f(1) = 3 − m < 0.
Zatem pomiędzy 0 i 1 leży jeden pierwiastek, a po lewej i prawej 2 pozostałe.
14 kwi 16:31