Romb
Less: Romb o kącie ostrym α zgięto wzdłuż przekątnej przeciwległej temu kątowi tak, że połówki tego
rombu stały się prostopadłe. Wyznacz kosinus kąta β zawartego między bokami tak zagiętego
rombu, wychodzącymi z wierzchołka należącego do osi zgięcia. Sporządź odpowiedni rysunek.
14 kwi 16:01
Less: Odświeżam, proszę o pomoc.
14 kwi 16:41
Less: ⇔
14 kwi 18:18
Iryt:
Masz odpowiedź?
14 kwi 18:54
Iryt:

|AC|=2e
W ΔASB:
W ΔASC:
W ΔABC z tw. cosinusów:
|AC|
2=a
2+a
2−2*a*a*cosβ
| | α | |
2a2*cos2 |
| =2a2−2a2*cosβ /:(2a2) |
| | 2 | |
===========
14 kwi 19:03
Iryt:
14 kwi 20:25
Less: | | 1−cosα | |
Odpowiedź to cosβ= |
| |
| | 2 | |
14 kwi 20:33
Iryt:
To się zgadza.
Przelicz, że:
14 kwi 20:36
Less: Wiem, że się zgadza. Dzięki za pomoc
14 kwi 20:40
Mila:
♠
14 kwi 20:40