oblicz
asia: przekątne równoległoboku maja 4 i 6 cm oblicz pole równolrgłoboku widząc że przekątne
przecinają sie pod kątem 60stopni
2 sty 20:24
zet:
P=
12e*f*sinα
e= 4 f= 6 α= 60
o
podstaw dane i to wszystko
2 sty 20:34
asia: a mi wyszło 6√34 dobrze?
2 sty 20:49
zet:
Echch....
2 sty 20:51
asia: napewno bo ja liczyłam według ksiązki i tam jest takie same zadanie tylko jest 2 zamiast 4 i
wynik jest 3√3
2 sty 20:59
zet:
Zapytam : umiesz mnożyć proste liczby?
więc nie zawracaj głowy
| | √3 | |
bo: P=12*4*6* |
| = 2*3√3= 6√3 cm2
|
| | 2 | |
odp P= 6
√3 cm
2 .......
2 sty 21:04