,,
Michał: | | | |
Liczba | jest podzielna przez |
| | |
A) 5 B) 33 C) 221 D) 51
Moglibyscie mi to zadanko wyjasnic?
14 kwi 14:05
jc:
221 = 17*13
Liczby pierwsze 13 i 17 dzielą licznik, ale nie dzielą mianownika.
Dlatego dzielą liczbę rozpatrywaną liczbę.
Pozostałe liczby.
Największa potęga 5 dzieląc licznik to 5
4, to samo można
powiedzieć o mianowniku. Dlatego 5 odpada.
Największa potęga 3 dzieląca licznik, to 3
8, tak samo jest z mianownikiem.
Dlatego odpadają liczby: 33 = 3*11, 51=3*17.
14 kwi 14:38
Michał: Dalej nie moge tego załapać

""Największa potęga 5 dzieląc licznik to 5
4, to samo można
powiedzieć o mianowniku. Dlatego 5 odpada""
jak to zauwazyc?
14 kwi 14:45
jc: Możesz wszytko rozpisać (to nie jest trudne).
Ale możesz też pomyśleć jaka potęga 5 dzieli powyższą liczbę.
W liczniku 5 pojawia w co 5 czynniku (5, 10, 15, 20), a więc 5
4 dzieli licznik.
W mianowniku 5 pojawia się też 4 razy (5, 10, 5, 10), a więc 5
5 dzieli mianownik.
Jak licznik i mianownik podzilisz przez 5
4, to nigdzie nie będziesz miał czynnika 5.
Zatem nasza liczba nie jest podzielna przez 5. Z pozostałymi czynnikami jest podobnie.
14 kwi 14:56
jc: Literówka, nie 55, tylko 54 dzili mianownik.
14 kwi 14:57
Michał: Juz zaczyna mi świtać. Dziekuje za pomoc !
14 kwi 15:04
Iryt:
Możesz też rozpisać, nie zajmie to dużo czasu w tym przykładzie.
( nie jest to ładna metoda, ale skuteczna)
| 11*12*13*14*15*16*17*18*19*20 | |
| |
| 2*3*4*5*6*7*8*9*10 | |
Teraz uprościć.
14 kwi 16:27