Oblicz wartosc wyrazenia,logarytmy
Iwona: Hej potrzebuje pomocy : Wartosc wyrazenia (3√16)3/4log5z2
14 kwi 12:49
Jerzy:
= 5
Wskazówka: 1/4log52 = log165
14 kwi 12:55
===:
sprawdź to jeszcze raz
14 kwi 14:23
===:
... choć zapis zadania też tak całkiem jasny nie jest
14 kwi 14:27
Jerzy:
| | 1 | | 3 | |
= (16) |
| * |
| = (16) log165 = 5 ... coś nie tak ?  |
| | 3 | | log516 | |
14 kwi 14:28
Jerzy:
| | 3 | |
Przyjąłem wykładnik: |
| |
| | 4log52 | |
14 kwi 14:28
===:
a no właśnie ... i to pytanie do Iwony
14 kwi 15:40
Jerzy:
Sądząc po wyniku chyba zgadnąłem
14 kwi 15:42