matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
W ciągu arytmetycznym a4=11 i r=5, wyznacz a8.
makao45:
W ciągu arytmetycznym a4=11 i r=5, wyznacz a8.
14 kwi 11:42
wredulus_pospolitus:
a
8
= a
4
+ 4r korzysta się z ogólnego wzoru w ciągu arytmetycznym: a
m
= a
n
+ (m−n)*r
14 kwi 11:43