ROWNANIE OKREGU
KORSARZ: prosze o pilna pomoc w rozw. zadania o tresci wyznacz wspolrzedne punktow wspolnych okregu
xkwadrat + ykwadrat−10x−6y+16=0 i prostej x−y−2=0
i zad.2
naisz rownanie okregu opisanego na trojkacie abc o wierzcholach a=(1,0), b=(0;4). C=(1;1)
2 sty 20:20
ula: rozwiąż uklad równań
{x2+y2−10x−6y+16=0
{x=2+y
(2+y)2+y2−10(2+y)−6y+16=0
2y2−12y=0
y(y−6)=0
y1=0 y2=6
x1=2 x2=8
2 sty 20:45
ula: zad. 2
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2
{(1−a)
2+(0−b)
2=r
2
{(0−a)
2+(4−b)
2=r
2
{(1−a)
2+(1−b)
2=r
2
{a
2+b
2−2a+1=r
2
{a
2+b
2−8b+16=r
2
−{a
2+b
2−2a−2b+2=r
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
zrób odejmowanie 2 równanie z 3, i 1 z 2
{a
2+b
2−2a+1=r
2 {−2a+8b−15=0
{2a−6b+14=0 {a
2+b
2−2a−2b+2=r
2
| | −15+8b | |
{a2+b2−2a+1=r2 { a= |
|
|
| | 2 | |
{a=3b−7 {a
2+b
2−2a−2b+2=r
2
podstaw w obu przypadkach a i uzależnij równanie od b i r
potem przyrównaj równania r
2=r
2 i wylicz b
2 sty 21:05
KORSARZ: A JAKI WYNIK W TYM ZAD 2 POWINIEN WYJSC?
3 sty 19:32