Oblicz pole sześcianu
sst: Sześcian przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną dolnej podstawy i wierzchołek
górnej podstawy, otrzymany przekrój jest trójkątem o polu 12. Pole powierzchni całkowitej
sześcianu jest równe?
14 kwi 11:19
wredulus_pospolitus:
Wskazówka:
przekrój jest trójkątem równobocznym (jego boki to przekątne ścian bocznych/podstawy)
14 kwi 11:23
sst: 6 pierwiastek z 3?
14 kwi 11:30
sst: Mogę prosić o rozwiązanie?
14 kwi 11:34
dero2005:
Przekrój jest trójkątem równobocznym o boku d
Piszemy wzór na pole trójkąta równobocznego
d
2 = 16
√3
d jest jednocześnie przekątna ściany sześcianu
Liczymy z Pitagorasa
d
2 = 2a
2
a
2 = 8
√3
Pole sześcianu to
S = 6a
2 = 48
√3
14 kwi 12:48