wektor normalny punkty i plany w przestrzeni
Laura: Prosze o szybka odpowiedz
Plan γ Jest prostopadly zarowno do wektora normalnego plaszczozny α jak i β i zawiera punkt P
α: 2x−y+z−6=0
β: 2x+y+3x−12=0
P(1,1,2)
e)Podaj rownanie planu γ
14 kwi 11:08
wredulus_pospolitus:
wektory normalne potrafimy wyznaczyć? jeżeli tak to co za problem ?
14 kwi 11:18
Jerzy:
Masz: n = [−4,−4,4] ... i działaj
14 kwi 11:49
Laura: w sensie ze normalny z α razy normalny z γ daja 0
i normalny z β razy normalny z γ tez daja 0? czy jak obliczyliscie ten wektor naturalny?
iloczyn wektorowy?
14 kwi 12:06
wredulus_pospolitus:
Laura −−− czy znasz może jakąś 'procedurę' która umożliwia wyznaczenie (w przestrzeni) wektora,
który będzie prostopadły do dwóch innych wektorów jednocześnie
14 kwi 12:13
Laura: iloczyn wektorowy... Ale on nie bedzie prostopadly do nich... Plaszczyzna jest do nich
prostopadla czyli wektor bedzie rownolegly
14 kwi 12:17
Jerzy:
Jak płaszczyzna może być jenocześnie prostopadła do dwóch różnych wektorów ?
14 kwi 12:21
Laura: Nie wiem.... Tak jest napisane w zadaniu
14 kwi 12:21
wredulus_pospolitus:
iloczyn wektorowy daje Ci wektor PROSTOPADŁY do dwóch wektorów
Plan γ ma być prostopadły do tych dwóch wektorów normalnych, czyli ma 'zawierać w sobie' wynik
iloczynu wektorowego (oraz punkt P)
Na ile sposobów można 'narysować' wektor o wyliczonych współrzędnych kierunkowych i znanym
(punkt P) punkcie zaczepienia
14 kwi 12:21
Laura: γ jest rownolegla do α i β zawiera punkt P czyli jest prostopadla do wektorow naturalnych z α i
β.
14 kwi 12:23
Laura: A ten wektor ma nie byc prostopadly do tych dwoch, tylko rownolegly... Jakby byl prostopadly to
mam gotowy wzor na iloczyn wektorowy i spokoj. Problem w tym, ze on ma byc do nich rownolegly.
tak jak plaszczyzna jest rownolegla do α i
β
14 kwi 12:26
Laura: zagmatwalam sie. Tak jak u gory. Plaszczyzna jest prostopadla do plaszczyzn. Jej wektor jest
prostopadly do wektora z α i wektora z β
14 kwi 12:30
Jerzy:
Nie mieszaj , tylko przepisz porządnie treść , bo inaczej, nie ma takiej płaszczyzny
14 kwi 12:30
Jerzy:
A no widzisz ... patrz 11:49 n→ =[−4,−4,4] i punkt P .... i po zadaniu
14 kwi 12:32
Laura: oki dzieki
14 kwi 12:40
wredulus_pospolitus:
Jerzy ... a istnieje przypadek, że płaszczyzna jest prostopadła do dwóch wektorów

Do dwóch wektorów równoległych
14 kwi 13:00
Jerzy:
Pisząc różnych miałem na myśli nierównoległych
14 kwi 13:04