oblicz
asia: zbadaj położenie prostej o równaniu y=x−2 wzglEdem okręgu o równaniu x2−y2−2x+4y+1=0
2 sty 20:19
ula: musisz sprawdzić ile mają ze sobą punktów wspólnych
jeśli 0 to nie przecinają się
jeśli 2 to przecinają się
jeśli 1 to prosta jest styczna do okręgu
rozwiąż uklad równan
{x2−y2−2x+4y+1=0
{y=x−2
x2−(x−2)2−2x+4(x−2)+1=0
x2−x2−4+4x−2x+4x−8+1=0
x=116
jeśli jest 1 to są styczne w punkcie P(116;116−2}
sprawdź
2 sty 20:30
asia: nie moge sprawdzic poniewz jestem kompletnie zielona z matmy:(
2 sty 20:31
zet:
Najprościej , wyznaczyć odległość d punktu S od tej prostej
jeżeli d= r −− to prosta styczna
jeżeli d <r −−− to prosta przecina okrag w dwu punktach ( czyli jest sieczną )
jeżeli d >r −− to prosta nie ma punktóww wspólnych z okregiem
x
2 +y
2 −2x +4y +1=0
x
2 −2x +1 −1 +y
2 +4y +4 −4 +1=0
( x −1)
2 +( y+2)
2 = 4 => S( 1, −2) r= 2
prosta w postaci ogólnej : x−y−2=0
| | I1*1 −2*(−1)−2I | | I 1I | | √5 | |
d= |
| = |
| = |
| ≈0,44
|
| | √12 +22 | | √5 | | 5 | |
więc prosta przecina okrąg w dwu różnych punktach.
2 sty 20:44