Szybkie proste pytanie o macierz
qaka: Kiedy macierz sprowadzona do postaci górnoschodkowej jest osobliwa ze względu na wsp. wiodące?
Wszędzie znajduje tylko informację o tym jak to sprawdzić na współczynikach.
Nie pamiętam czy to było, że macierz jest osobliwa kiedy r(ilość wsp wiodących) = n (ilość
niewiadomych)
czy kiedy r<n.
Mógłby ktoś odświeżyć mi pamięć?
14 kwi 10:32
wredulus_pospolitus:
qaka −−− macierz osobliwa to macierz o wyznaczniku =0 (detA=0)
Powinniśmy zdawać sobie sprawę z tego, że macierz 'górnoschodkowa', macierz 'dolnoschodkowa'
oraz macierz diagonalna będą miały taki sam wyznacznik o ile tylko iloczyn elementów na ich
diagonalnej jest sobie równy.
Innymi słowy − górnoschodkowa macierz będzie miała wyznacznik zerowy, jeżeli na jej diagonalnej
występuje 0.
to oznacza, że rzA < wymiaru macierzy
Oto Ci chodziło
14 kwi 10:48
qaka: Chyba... nam tłumaczyli tak, że można to ustalić ze względu na liczbę rozwiązań, jak wyjdzie
r=n to mamy tylko jedno rozwiązanie a jak r<n to mamy nieskończenie wiele rozwiązań.
Tylko nie wiem czy osobliwa była ta która ma 1dno rozwiązanie czy nieskończenie wiele.
Idąc twoim tokiem rozumowania to taka macierz:
1 1 1
0 1 1
0 0 1
jest nieosobliwa
a taka
1 1 1 1
0 1 1 1
0 0 0 0
0 0 0 0
albo taka
1 1 1 1
0 0 1 1
0 0 1 1
0 0 0 1
już są osobliwe?
14 kwi 11:17
wredulus_pospolitus:
qaka −−− oczywiście
zauważ, że liczba rozwiązań jest zależna od rzA
jeżeli rzA < wymiar macierzy to masz nieskończenie wiele rozwiązań układu
stąd −−− jeżeli jest osobliwa, to ma 0 na diagonalnej i wtedy nie można jej sprowadzić 'do
diagonalnej macierzy'
Np. Ostatnia podana przez Ciebie może zostać zredukowana do:
1 1 0 0
0 0 0 0
0 0 1 0
0 0 0 1
i masz − niewiadome x3,x4 wyznaczysz jednoznacznie, ale już x2 będzie trzeba uzależnić od
x1 (a raczej od parametru t, gdzie t = x1), a więc będzie nieskończenie wiele rozwiązań
14 kwi 11:32
wredulus_pospolitus:
oczywiście −−− o ile nie wyjdzie sprzeczność w układzie (czyli np. 0 = 2)
14 kwi 11:33
qaka: Okej, dzięki za pomoc ^^.
14 kwi 11:37