indukcja matematyczna nierówności
i_love_delta: Udowodnij nierówność indukcyjnie:
n
∑ 1/
√i>
√n dla n≥2
i=1
Pierwszy krok (dla n=2) mi się zgadza, ale w drugim dochodze do czegoś takiego
teza: n+1
∑ 1/
√i>
√n+1 dla n≥2
i=1
∑ 1/
√i + 1/
√n+1 >
√n + 1/
√n+1 no i generalnie nic mądrego z tego nie wychodzi

Jak żyć?
14 kwi 10:10
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∑in+1 |
| = |
| + ∑in |
| > |
| + √n = |
| | √i | | √n | | √i | | √n | |
| | 1+n | | 1+n | |
= |
| > |
| = √n+1 |
| | √n | | √n+1 | |
c.n.w.
czerwona nierówność jest z tezy
niebieska nierówność −−− zastanów się chwilę nad nią
14 kwi 10:17
wredulus_pospolitus:
cholera ... na samiutki początku gafę strzeliłem

... jeszcze raz
14 kwi 10:18
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∑in+1 |
| = |
| ∑in |
| > |
| + √n = |
| | √i | | √n+1 | | √i | | √n+1 | |
| | 1 + √n(n+1) | | n+1 | |
= |
| > |
| = √n+1 |
| | √n+1 | | √n+1 | |
niestety nierówność
niebieską trza wykazać, bo nie jest ona oczywista
1 +
√n(n+1) > n+1 ⇔
√n(n+1) > n ⇔ n(n+1) > n
2 ⇔ n
2 + 2n > n
2 ⇔ n>0
14 kwi 10:23
i_love_delta: te sume ∑in 1√i zamieniłeś na sume ciagu arytmetycznego i stąd to
1+√n(n+1√n+1 ?
14 kwi 11:23
wredulus_pospolitus:
w udowodnianiu hipotezy trza zawsze dążyć do wykorzystania tezy
| | 1 | |
1) stąd wychodzę od lewej z hipotezy ( ∑in+1 |
| ) |
| | √i | |
| | 1 | |
2) wyłączę z sumy |
| , aby otrzymać identyczną sumę jak w tezie |
| | √n+1 | |
3) korzystam z hipotezy 'przechodząc na prawą stronę tezy'
4) i teraz staram się dojść do prawej strony hipotezy
a sama
niebieska nierównośc może być łatwo zapisana:
1 +
√n(n+1) > 1 +
√n*n = 1 + n =
14 kwi 11:26
i_love_delta:
1 + √n(n+1)
= −−−−−−−−−−−−−−
√n(n+1)
może mi ktoś jeszcze wyjaśnić jak z lewej strony równania otrzymaliśmy takie coś?
można sobie te sigme zapisać jako sumę wyrazów ciągu arytmetycznego?
17 kwi 19:01
i_love_delta: tfu, w mianowniku oczywiście √n+1, mea culpa
17 kwi 19:02
i_love_delta: albo nie, jednak lepiej skąd się wzieła praw strona nierówności, lewą juz ogarniam

n+1
... > −−−−−−−− =
√n+1
√n+1
17 kwi 19:32