optymalizacja
elly: Z kawałka blachy należy wyciąć prostokąt o największym polu, w taki sposób jak zostało to
pokazane na rysunku (wierzchołek P prostokąta ma należeć do krawędzi CD). Znajdź wymiary tego
prostokąta.
Odp. 11x6
http://192.166.218.70/png/rysunek111588.png
14 kwi 10:00
Jerzy:
Schemat...uzależniasz pole od jednej zmiennej i liczysz maksimum
14 kwi 10:42
Jerzy:
Wskazówka..od pola całego trapezu odejmujesz pola dwóch mniejszych
14 kwi 10:44
Jerzy:
Od pola pięciokąta
14 kwi 10:46
Jerzy:
Jeśli rysunek dobry, to odpowiedż zła
14 kwi 10:57
wredulus_pospolitus:
Rysunek jest całkowicie skopany.
Nawet gdyby przyjąć, że jest poprawny (a odpowiedź błędna), to i tak wychodzą bzdury
14 kwi 11:17
elly: rysunek identyczny jak w podreczniku i odp tez
jest to zadanie z kiełbasy, wiec wysoce prawdopodobne, ze jest blad w odp
14 kwi 12:35
Jerzy:
Jest na pewno błąd w odpowiedzi
14 kwi 12:39
wredulus_pospolitus:

Jerzy −−− nie ma

x = 11 ; y = 6 prostokąt ma podstawę pięcioboku i wysokość równą prawemu bokowi
| | 3 | |
maksimum wychodzi dla y = 5 |
| , ale przecież y≥6 ; stąd y=6 i x=11 |
| | 4 | |
14 kwi 12:56
jc: Odpowiedź jest prawidłowa. Jeden z wierzchołków leży na prostej x + 2y = 23.
Pole prostokąta = xy = y(23 − 2y) = (23/4)2 − 2(y−23/4)2
23/4 ≤ 6 ≤ y. Zatem, czym mniejsze y weźmiemy, tym większe będziemy mieć pole.
Najlepiej więc wybrać y=6. Wtedy x=11 i pole wynosi 11x6=66.
14 kwi 12:58