Prawdopodobieństwo
jajaja: W grupie 600 osób z nowotworem płuc, 400 osób paliło papierosy. Obliczyć prawdopodobieństwo
tego, że wśród 6 wylosowanych chorych będzie od 2 do 4 palaczy.
14 kwi 09:54
14 kwi 10:02
wredulus_pospolitus:
Jerzy ... zapomniałeś o 5 palących + 1 niepalący oraz o 6 palących
więc chyba szybciej będzie normalnie, a nie z przeciwnego
14 kwi 10:08
Jerzy:
Racja.... przeoczyłem te dwa przypadki
14 kwi 10:19
jajaja: A nie da się tego zrobić jakoś rozkładem Poissona?
14 kwi 10:20
Jerzy:
Oczywiście , że szybciej wprost
14 kwi 10:21
jajaja: A mógłbyś pokazać jak?
14 kwi 10:22
wredulus_pospolitus:
rozkładem Poissona
14 kwi 10:23
jajaja: Jak się da nim zrobić to prosiłabym o wskazówkę jak to zrobić
14 kwi 10:24
Jerzy:
Wprost...liczysz dla 2 , 3 lub 4
14 kwi 10:26
jajaja: Tyle to się domyślam, tylko nie wiem jak rozgraniczyć tych 400 palących i 200 niepalących
14 kwi 10:27
Jerzy:
Patrz 10:02..tm jest 6 niepalących lub jeden palący i 5 nie
14 kwi 10:31
jajaja: No tak, ale jak to przełożyć na Poissona?
14 kwi 10:33
Jerzy:
Rozpisujesz 2p + 4n , 3p + 3n , 4p + 2n
14 kwi 10:34
Jerzy: To wyżej to zwykła metoda
14 kwi 10:35
jajaja: a λ ile wynosi?
14 kwi 10:46
Jerzy:
Ja swoje, Ty swoje...czy masz w zadaniu narzuconą metodę ?
14 kwi 10:50
wredulus_pospolitus:
jajaja −−− a wiesz co to jest λ

jest to 'częstotliwość wystąpień'
masz podane że na 600 chorych jest 400 palących
a więc częstość wystąpień to 0,(6) (uwaga − to nie jest λ).
| | 2 | |
λ = 6 * |
| = 4 (to jest spodziewana się ilość wystąpień palaczy w grupie 6 chorych) |
| | 3 | |
14 kwi 10:52
jajaja: Nauczyciel wymaga Poissona, więc tylko ta metoda wchodzi w rachubę
14 kwi 10:53
wredulus_pospolitus:
chce, to niech se liczy ... problem, ze poza hasłem 'rozkład Poissona' nic nie wie o samym
rozkładzie.
14 kwi 10:54
jajaja: Dokładnie tak jest

Ale już coś zaczynam rozumieć chyba, dzięki
14 kwi 10:56
jajaja: Obliczyłam tak, że λ=4, P(x=2)=0,1465, P(x=3)=0,1954 i P(x=4)=0,1954, dodałam te wartości do
siebie i wyszło, że P(2≤x≤4)=0,5373.
A według odpowiedzi powinno wyjść 0,631.
Co tu jest nie tak?
15 kwi 07:57