W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym o krawędzi podstawy 3 , pole powierzchn
Olek: W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym o krawędzi podstawy 3 , pole powierzchni bocznej jest
2 razy wieksze od sumy pol obu podstaw. Oblicz V tego graniastosłupa.
Jeżeli obliczyłam se już tą sumę dwóch pól podstaw ( = 18 √3 / 2 }
to jak zabrac sie za to pole pow. bocznej niemajac wysokosci ?
14 kwi 08:42
wredulus_pospolitus:
Pole powierzchni bocznej = 3*(a*b) ... znasz 'a' ... wylicz 'b'
Zauważ, że b = h
podstawiasz do wzoru na V
14 kwi 09:16
dero2005:
P
b = 4P
p
3a*h = 9
√3
h =
√3
V = P
p*h =
14 kwi 09:17
wredulus_pospolitus:
dero −−− a skąd P
b =
4P
p
| | 18√3 | |
a samemu autorowi doradzam sprawdzić czy aby na pewno wychodzi mu |
| |
| | 2 | |
14 kwi 09:24
dero2005:
Czytaj zadanie: pole powierzchni bocznej jest dwa razy większe od sumy pól obu podstaw
14 kwi 09:58